返回列表 回復 發帖

[突發]莫雷拉來季離港赴日發展

有勞 Donald 兄「速遞」消息 —— 一傳、再傳,日子有功,就變成真。這一代的騎手,當然跟從前的大相逕庭,空穴來風,未必無因,以今日的「尺度基準」,此子留了在香港五季,都算是仁至義盡 ——之所以話「仁至義盡」,大家要將這四個字再解讀得深入少少。問 G.C.?This should happen 2-3 years ago,目前「身價」又未必如當時般吃香:﹙繼續資深會員內容﹚
本帖隱藏的內容需要積分高於 800 才可瀏覽

日本本土騎師會越來越難爭取實力座騎,現今再難出到另一個武豐!!
巴里斯

如果佢好似頭兩年咁正氣就話 都係世界仔 有古惑野 大家明 ONLY講今年常常沖入去死位 快步速中段對面直路再加速拉快去 攪到亂晒 大爆冷 哩一兩年ONLY一比人圍住跑就冇晒料到 處女馬又唔見佢WIN 就係WIN 虛分馬 大賽個個認真佢又唔係特別高個人  離開不會可惜
莫雷拉有機會跑凱旋門,king george喇,睇佢恨跑到流晒口水

講返轉頭,如果佢當時響美國唔係屢失戎機 (e.g. JUDY THE BEAUTY)都唔會黎香港.
講返轉頭,如果佢當時響美國唔係屢失戎機 (e.g. JUDY THE BEAUTY)都唔會黎香港.
Zarata 發表於 2018-6-8 18:14
這埵n多前輩當時都講個 草地騎師去到美國唔夠班大老虎騎好正常 來香港做跳板 同馬會各取所需  如果佢係想取榮譽 應該來一兩年個時個聲勢就跳去歐洲(當然我不知道有沒有人比機會佢或他有沒有主動爭取)現在去日本 生活質素好 賽馬文化好好多 比人英雄式歡迎 又唔駛揾座騎大把實力馬送比佢 對手弱好多 訪間或訪問說什麼挑戰或什麼追求更高成就我不認同 不過香港都係得個錢字 從家人生活同工作環境舒服 選擇十分好
Zarata 發表於 2018-6-8 18:14
過多幾年,會唔會有"講返轉頭,如果佢當時響香港唔係屢失戎機 (e.g. 巴基之星)都唔會黎日本."
柏寶同杜利萊都唔騎,咁又一個時代
柏寶同杜利萊都唔騎,咁又一個時代
etrye 發表於 2018-6-8 21:13
我如為會新人事新作風 香港都係ONLY 跳板 會揾一些後生沒名氣歐美試下 最緊要場場落足100%冇花假 點知一個新面孔又係南飛 10個公司 12個華人(唔計中間客串) 轉作風撐華將唔通
見到佢今年既表現真係早走早著啦
2# huwikn

查實同再上一代例如岡部幸雄相比, 武豐甚至橫山典弘(講緊2010年未墮馬前)已經唔係好, 只係現在呢一代係更差(有些人就係靠經理人但去到全年最重要的的打比賽拉馬, 有些人危險策騎傷人傷馬竟然被人讚賞騎功硬淨......), 簡直不知所謂!

如果雷神2020年順利成為全季騎師, 真係想睇嗰兩個人會點!!!
日本外籍騎師政策是否有變?應以前規定雷神不能騎足成年吧,除非過日文考試?
12# 精英大帝

雷神‘諗住’去日本發展,佢尚未通過日文筆試,口試!!
巴里斯
13# huwikn

杜滿萊、李慕華系日本騎左甘多年好似都肥佬咗好多次先過咗,雷神要騎足成年,難度好大。
日本騎師從來都是笑話 不是天分問題 而是自我封閉水斗水 香港隨便派一个何擇堯去日本都超班